Novinové vydavatelství Gannett chce odkoupit konkurenční společnost Tribune

gannetNejvětší novinové vydavatelství Gannett nabídlo, že odkoupí konkurenční Tribune Publishing, které se dostalo do peněžního skluzu. Za převzetí společnosti nabídli 815 milionů dolarů (19,6 miliardy Kč), včetně 390 milionů USD jejích dluhů. Tribute, který vlastní celonárodní listy Los Angeles Times, Chicago Tribune a řadu místních titulů, je trojkou amerického novinového trhu.

V posledních dvou letech oddělila obě vydavatelství své vydavatelské divize od dalších aktivit do samostatných firem a Gannett se snaží rozšiřovat dál po americkém novinovém trhu. Tento měsíc odkoupil Journal Media Group a rozšířil své tituly o dalších patnáct listů. Převzetím Tribune by společnost získala dalších jedenáct novinových titulů.

Majitel listu USA Today dnes sdělil, že Tribune předložili nabídku na odkoupení již 12. dubna. Ve svém návrhu oceňují akcie firmy šedesát tři procent nad závěrečnou páteční cenou. Po této zprávě akcie Tribune vzrostly o padesát šest procent, tedy téměř k úrovni nabídkové ceny 12,25 USD, jak uvedla agentura Reuters.

Tribune dnes také potvrdila, že nevyžádanou nabídku na odkoupení od Gannett obdržela a dodala, že poté co ji prostuduje na ni co nejrychleji odpoví. Vydavatelství Gannett však uvedlo, že Tribune od podání nabídky odmítá o spojení konstruktivně jednat.

Tištěná periodika v posledních letech prochází výraznou krizí. Pod tlakem digitalizace a online konkurence klesají tištěným novinám náklady a tržby. Vlivem těchto faktorů jsou pak vydavatelství nucena se slučovat.

Jen v loňském roce klesly tržby Tribune o 1, 2 % na 1, 67 miliardy dolarů, což pro firmu znamenalo ztrátu 2, 8 milionu USD. Výnosy Gannett se za loňský rok snížily o devět procent na 2, 89 miliardy USD.

Přidat komentář